project hoofstkade

Project: Hooftskade Den Haag

BvV_20160720_Interieur_01

 

Afgelopen maanden ben ik vrijwel uitsluitend bezig geweest met de volledige renovatie van een appartement in het centrum van Den Haag. Aan de Hoofstkade staat een voormalig weeshuis, het voormalige Nederlands Hervormde Weeshuis van de Diaconie der Nederduitsch Hervormde Gemeente (meer info hier & hier). Dit zeer grote gebouw werd begin jaren negentig verbouwd tot luxe appartementencomplex, dat aan de binnenzijde een oase van volslagen rust is, vergeleken met de hectiek van het Oude Centrum er omheen.

 

BvV_20160720_Interieur_04

 

Het appartement was gedurende de hele tijd bewoond door de eigenares, die in alle eerlijkheid wekenlang ernstig heeft moeten afzien door alle stof, verfluchten, materialen en machines die mijn werkzaamheden in haar huis hebben veroorzaakt en geplaatst. Desalniettemin is de relatie nog goed ;) Ik heb het appartement gefaseerd aangepakt, waardoor ze een paar keer van slaapkamer heeft moeten veranderen, maar wel gewoon thuis kon blijven. Alleen de kat is een paar weken uit logeren gegaan.

 

BvV_20160720_Interieur_02

 

Werkelijk alles is aangepakt. Alle wanden, muren, ramen, deuren, plafonds en plinten. Alleen de badkamer en toilet zijn buiten beschouwing gelaten. Parallel aan mijn schilderwerk zijn ook alle visgraat eikenhouten parketvloeren afgeschuurd, en in de blanke, watergedragen lak gezet (Putop, van Neverlak).

 

BvV_20160720_Interieur_02

 

De eerste aannemer die destijds in de jaren negentig het pand verbouwde tot appartementencomplex, is tijdens zijn werkzaamheden failliet gegaan. Naar ik heb begrepen heeft een andere aannemer de verbouwing uiteindelijk voortgezet, maar deze heeft onder druk van de gemeente Den Haag (die meefinancierde vanwege het monumentale karakter van het pand) de kosten laag moeten houden. Hierdoor zijn toen in de afwerking enkele bochten afgesneden, waardoor in ieder geval dit appartement suboptimaal is opgeleverd. De wanden, bijvoorbeeld, zijn allemaal afgewerkt met gipsplaten voorzetwandjes, die onjuist op de achterliggende rachels zijn bevestigd. Resultaat: open naden & kieren midden in de wand, en een rommelig aangezicht. Dit heb ik allemaal hersteld.

 

BvV_20160720_Interieur_07

 

Er is behoorlijk wat materiaal in dit project gaan zitten: onder andere 140 liter Sigmatex Superlatex Matt (!), 10 liter Sigma primer, 7,5 liter Sigma lak, 12 tubes Progold Acrylaatkit, 10 tubes Polymax (onder andere zoveel om de naden tussen plint en parket te vullen), 10 kilo Fix&Finish, een emmer PolyFilla, en tot slot nog 17.852 meter schuâhpapieâh. Ik moet in het najaar nog een keer terug om twee openslaande deuren, die worden vervangen, te schilderen en wat kleine dingetjes af te maken, maar na drie maanden ben ik eindelijk klaar \o/

 

BvV_20160720_Interieur_09

 

Terwijl ik aan het werk was, kreeg ik bezoek van een monumentenwachtinspecteur van Erfgoedhuis Zuid Holland, die de VVE van het complex begeleidt en de staat van het houtwerk kwam schouwen. Hij vertelde me dat hij namens de VVE een uitvraag voor het schilderwerk aan die gevel aan het schrijven was. Ik heb die kerel toen stevig beetgepakt en niet meer losgelaten tot hij me beloofde dat ik mee mocht offreren voor dat project. Eind augustus begroot ik alle werkzaamheden en schrijf ik samen met een compagnon die offerte uit, want dat is natuurlijk een fantastische klus.

Hieronder en -boven staan de foto’s van het – bijna – opgeleverde appartement, die ik door fotograaf Bart van Vliet heb laten maken.

 

BvV_20160720_Interieur_14

 

BvV_20160720_Interieur_16

 

BvV_20160720_Interieur_17

 

BvV_20160720_Interieur_13

 

BvV_20160720_Interieur_05

 

Beeld: © Bart van Vliet
Copy: © CopyPaint
Paint: ook © CopyPaint