Prepareren voor eerste laag grondverf2

Prepareren voor de primer

Dit is een timelapse-opname van het prepareren van een groot venster voor het aanbrengen van de eerste laag grondverf. Het raam zit in een appartement dat ik momenteel aan het renoveren ben.

:

Ik heb een afbreekmesje gebruikt van Stanley en een Engels plamuurmesje van 40mm, om de glaskanten schoon te maken en oude kitresten te verwijderen. Daarnaast heb ik een standaard ovalen verfschrapper – goed geslepen uiteraard – voor het uithalen van kieren en naden gebruikt. Het venster heb ik met de hand geschuurd, schuurpapier korrel 80,  en de kop- en deklatten heb ik machinaal nagelopen met een schuurmachine. Na het schuren – niet in de video – heb ik het hele venster afgenomen met St. Mark, een biologische verfreiniger op basis van dennenhars. Veel schilders die ik ken zweren bij ammoniak voor ontvetten, maar waarom zou je jezelf dat aandoen? Het meurt verschrikkelijk, en echt gezond lijkt het me ook niet. Oja, in de standaarduitrusting zit ook een stoffertje en een stofmaskertje.

Deze video duurt ongeveer 2,5 minuut. Het schuren en schrappen kostte me irl ongeveer vijf kwartier. Wat mij opvalt als ik deze video bekijk, is dat er ongelovelijk veel bewegingen zitten in het schuren van een enkel raam. Ruim een uur lang trap op-en-af, en je gebruikt écht je hele lichaam. Vaak als ik ‘s avonds op de bank zit, stort ik na tienen helemaal in, en eerlijk gezegd vind ik mezelf dan maar een slappeling. Nu ik deze video van mezelf heb gezien, denk ik daar ineens anders over. Het schuren van een zo’n raam staat gelijk aan een volledige sessie in de sportschool. Met als grootste verschil dat je na het schuren van een raam niet met een lekker sappie aan de bar gaat hangen.

De opname heb ik gemaakt met een zwarte Polaroid Cube+, die een standaard timelapse-optie heeft. Ik heb van deze camera alleen wel de 8gig MicroSD vervangen door een 32gig-kaartje, want die kleine kaart zat altijd heel snel vol.